Składniki:
- 40 dkg mielonego maku,
- 40 dkg mąki,
- 1/2 l mleka,
- 25 dkg miodu,
- 25 dkg masła,
- 20 dkg rodzynek,
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 15 dkg cukru pudru,
- 5 dkg kwaśnej śmietany,
- 4 dkg drożdży,
- 14 kropelek zapachu migdałowego,
- rdzeń z laski wanilii,
Wykonanie:
W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach ok. 50 minut.
Jaki śliczny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń