14 grudnia 2015

Suszymy pomarańcze

Plastry pomarańczy czy też innych cytrusów mogą być świetną ozdobą na bożonarodzeniowej choince. Zawieszone obok bombek i innych ozdóbek będą wyglądać atrakcyjnie, a gdy przyjdzie na to pora, równie pysznie smakować.
A jedyne, co potrzebujesz to owoce pomarańczy, sok z cytryny i ewentualnie cynamon.

Suszymy pomarańcze

  1. Pomarańcze pokrój na plastry o grubości od 5 do 7 milimetrów, a potem zamocz w soku z cytryny na około 10 minut. Równie dobrze możesz polać nim plasterki owoców.
  2. Pokrojone plastry ułóż obok siebie na kratce piekarnika. W przypadku mocno soczystych owoców, wcześniej podłóż pod nie papierowy ręcznik, w który wsiąkać będzie nadmiar soku. Równie dobrze można posypać je cynamonem. Wówczas unosić się będzie w mieszkaniu przyjemny aromat. Tylko trzeba zachować umiar i rozwagę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 135 stopni Celsjusza. A potem zmniejsz ją do 120 stopni Celsjusza i susz w ten sposób 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz