23 października 2015

Nasiona chia...


Szałwia hiszpańska czyli mamusia słynnych nasion chia,które stają się coraz popularniejsze na polskim rynku, jest niepozorną

rośliną naturalnie rosnącą głównie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Historia Szałwii Hiszpańskiej jest długa, bo sięga między innymi do czasów Azteków. Aztekowie już wtedy wiedzieli jakim cennym darem są owe nasiona. Ale dlaczego ?
Nasiona Chia zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6, magnez, wapń, fosfor, cynk, niacynę, żelazo, selen oraz błonnik. Nasiona zawierają w sobie również witaminy z grupy B i E. Dodatkowo też wzmacniają układ immunologiczny, wpływają na pracę mózgu i serca, chronią jelita, obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają przemianę materii a nawet pomagają w leczeniu depresji.
Jednym słowem wszystkie dostępne w aptekach suplementy diety w jednym miejscu i do tego naturalne. Nasionka można dodać do jogurtu, mleka, wody, maślanki. W zależności od upodobań, można je dodać do musli czy sałatek. Zmielone nasiona można również dodać do wypieków. Można je też zjeść na "surowo".
Uprawiane były już prawie 4000 lat temu, przez ludzi którzy korzystali z ich dobrodziejstw, więc dlaczego i my nie spróbujemy ?
Więc teraz powinniśmy się zastanowić czy nie wprowadzić nasion Chia i do naszej diety.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz