Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Delektowali się nim już greccy i rzymscy smakosze. Te doskonałe w smaku owoce są podstawowym źródłem łatwo dostępnej energii.
Owoce daktyli, dzięki dużej zawartości naturalnego cukru: w zależności od odmiany, daktyle zwierają go od 30 do 80%. Poza tym znajdziemy w nich także białka, tłuszcze, karoteny, witaminy A, B1, B2, PP, E i C, potas, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor.
Występowanie znaczącej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że spożywanie daktyli może zapobiegać zaparciom oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki dyni stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego.
mężczyźni rzadziej chorują na tę dolegliwość. Nasiona składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.
Ziarno słonecznika jest źródłem witamin, zarówno rozpuszczalnych w wodzie (z grupy B), jak i rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E (tokoferol). Zawiera makro i mikroelementy, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie. Są one niezbędnymi składnikami tkanek i dlatego muszą być dostarczane od wczesnego okresu życia.Słonecznik to wartościowa przekąska, którą możemy pogryzać w ciągu całego dnia, np. podczas nauki czy oglądania telewizji.
Na zakupy zapraszamy do SKWORCU
/źródło http://www.skworcu.com.pl//
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz